Zo werkt gastouderopvang

Als je hebt besloten om gastouder te willen zijn en Alles Kidz is langs geweest voor een intake gesprek, dan zal de woning allereerst gecontroleerd gaan worden. Dit zal gebeuren aan de hand van een risico inventarisatie. Zie het kopje handige links. Het huis moet natuurlijk wel geschikt zijn voor de opvang. Misschien is de inrichting van het huis of de tuin niet geheel geschikt voor de opvang van kleine kinderen. Wellicht dat er een aantal (kleine) aanpassingen gedaan moeten worden.

Daarna gaat Alles Kidz de aanmelding naar het landelijk register verzorgen. Iedere gastouder in Nederland is vanaf 2011 verplicht geregistreerd te staan. Als je nog niet bent ingeschreven en je hebt besloten gastouder te worden, gaat Alles Kidz dit proces begeleiden. Zo zijn er bijvoorbeeld diploma’s nodig een een verklaring van goed gedrag.

Alles Kidz stuurt je een link toe waarmee je een VOG kan aanvragen. Zodra deze binnen is doet de gastouder een koppelverzoek in het personenregister. Is deze koppeling ook door Alles Kidz bevestigd dan gaan we over tot de volgende stap.

Met al deze informatie gaat Alles Kidz de aanvraag doen voor het landelijk register.

We melden de nieuwe gastouder aan bij de gemeente waar je woont. De gemeente geeft opdracht aan de GGD om een inspectie te doen.

Een gastouder wordt gecontroleerd.  Om te zien op welke punten men gecontroleerd gaat worden kun je op het toetsingskader voor gastouders klikken.

Ben je eenmaal geregistreerd als gastouder dan krijg je een uniek (LRK) nummer. Je wordt dan geregistreerd in het landelijk register kinderopvang. Met dit nummer kunnen de ouders die opvang bij je af gaan nemen een vergoeding voor de kinderopvang ontvangen van de belastingdienst. op deze manier weet iedereen dat je aan alle eisen hebt voldaan.

En dan kan het leukste beginnen… de opvang van de kinderen.

Alles Kidz gaat bij alle ouders langs en zal jou als gastouder bellen voor een kennismaking. Als de opvang gaat lopen komen we nog langs na 6 weken om te kijken of alles goed verloopt.

Als alles verder prima gaat komen we nog twee keer in het jaar langs voor een voortgangsgesprek. Verder kun je natuurlijk altijd bellen of langskomen als er vragen zijn.

Elke maandagochtend hebben we een inloopochtend.